Εγχείρηση παχέος εντέρου

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία αποφασίζεται βάσει του σταδίου στο οποίο βρίσκεται ο όγκος. Η επικρατέστερη σταδιοποίηση είναι κατά Dukes:

  • Στάδιο Α: επέκταση μέχρι, αλλά όχι πέραν της μυϊκής στιβάδας του εντέρου.
  • Στάδιο Β: επέκταση σε όλο το πάχος του τοιχώματος του εντέρου.
  • Στάδιο C: επέκταση στους λεμφαδένες.
  • Στάδιο D: απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Η θεραπεία είναι κατά βάση η χειρουργική αφαίρεση του όγκου, με τη χημειοθεραπεία να προηγείται ή να έπεται του χειρουργείου, αναλόγως του μεγέθους του όγκου. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αφαιρείται ο όγκος και οι λεμφαδένες της περιοχής, ώστε να εξεταστούν στο μικροσκόπιο για τυχόν μεταστάσεις και για να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια το στάδιο. Η χημειοθεραπεία είναι η ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων, που κύριο στόχο έχουν την εξόντωση των υπολειμματικών κυττάρων που ενδεχομένως έχουν μείνει μετά το χειρουργείο στον οργανισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις και η ακτινοθεραπεία, δηλαδή η ακτινοβόληση του όγκου με ραδιενεργά στοιχεία, μπορεί να βοηθήσει.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου αφαιρείται τμήμα του εντέρου και στη συνέχεια τα εναπομείναντα τμήματα συνδέονται μεταξύ τους. Είναι πιθανό όμως αυτό να μην μπορεί να γίνει άμεσα και να απαιτηθεί ένα δεύτερο χειρουργείο για την επανένωση των τμημάτων. Στο διάστημα που τα τμήματα δεν είναι ενωμένα μεταξύ τους χρειάζεται η δημιουργία παρά φύσει έδρας για την κένωση του εντέρου. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σακουλάκι το οποίο συνδέει το έντερο με το εξωτερικό περιβάλλον ώστε να τελούνται οι κενώσεις. Από ειδικό προσωπικό οι ασθενείς εκπαιδεύονται για τον χειρισμό της συσκευής και τον καθαρισμό του δέρματος.

Καποια γενικά συμπεράσματα…

  • Οι πολύποδες δεν είναι καρκίνος. Κάποιοι απ’ αυτούς, εάν παραμείνουν στο έντερο για μεγάλο διάστημα, μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Είναι απαραίτητη η αφαίρεσή τους από τη στιγμή που θα εντοπιστούν.
  • Η κολονοσκόπηση είναι μία εξέταση στην οποία πρέπει να υποβληθείτε αν έχετε ξεπεράσει την ηλικία των 50 ετών, αν έχετε συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο του παχέος εντέρου και εάν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας. Μη φοβάστε την κολονοσκόπηση. Μπορούμε να προλάβουμε τον καρκίνο.
  • Βάλτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Βοηθήστε το έντερο να παραμείνει υγιές.
  • Κόψτε το κάπνισμα.
  • Σε οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου σας, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.