Κήλη Spiegel

H κήλη Spiegel παρατηρείται στο όριο μεταξύ του εγκάρσιου και του ορθού κοιλιακού μυός στην πλάγια κοιλιακή χώρα. Πρόκειται για ένα έλλειμμα στην περιοχή μέσω του οποίου προβάλλουν ενδοκοιλιακά όργανα, όπως τμήμα του λεπτού ή του παχέος εντέρου, τμήμα επιπλόου, αλλά έχουν αναφερθεί και πολλά άλλα όργανα.

Το έλλειμμα μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ή να αποκτάται στην πορεία της ζωής. Όταν είναι επίκτητο, οφείλεται σε καταστάσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση όπως ο χρόνιος βήχας, η δυσκοιλιότητα, η παχυσαρκία, οι τοκετοί κ.λ.π. Eίναι πιο συχνό σε γυναίκες ηλικίας 40-80 ετών. Επίσης, συνδέεται με τραυματισμούς στην περιοχή της κοιλιάς.

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η κήλη του Spiegel είναι πόνος και έντονη ευαισθησία στην περιοχή, καθώς και κάποια ψηλαφητή μάζα στην κοιλιά.     

Η κλινική διάγνωση είναι δύσκολη, γιατί πολλές φορές συγκαλύπτεται από τους μυς που την περιβάλλουν. Για να πούμε με βεβαιότητα ότι κάποιος έχει κήλη Spiegel πρέπει να γίνει υπέρηχος κοιλίας και αξονική τομογραφία.

Επειδή η κήλη του Spiegel πολύ συχνά περιέχει τμήματα του εντέρου, μπορεί να εκδηλωθεί η επιπλοκή της περίσφιξης και του στραγγαλισμού της. Για τον λόγο αυτό πρέπει να θεραπεύεται χειρουργικά, είτε με ανοικτό χειρουργείο, είτε λαπαροσκοπικά.

Ο ασθενής υποβάλλεται σε προεγχειρητικό έλεγχο ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα διατρέξει κάποιο κίνδυνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης εξαιτίας άλλων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η ισχαιμική καρδιοπάθεια. Έπειτα από την επέμβαση απαιτείται νοσηλεία για 1 έως 2 εικοσιτετράωρα, ενώ ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στην καθημερινότητά του μετά από διάστημα 10 ημερών έως 2 εβδομάδων, με μία προσοχή όσον αφορά την άρση βαρέων αντικειμένων και την πίεση στην περιοχή.