Θηλώματα

Τι είναι τα θηλώματα;

Τα θηλώματα είναι καλοήθη ογκίδια του δέρματος και είναι περισσότερο γνωστά ως «κρεατοελιές». Το χρώμα τους ποικίλλει και είναι συνήθως το χρώμα του δέρματός μας, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να είναι και σκουρότερο, ακόμη και καφέ. Εμφανίζονται σαν στρογγυλές διογκώσεις του δέρματος και συχνά συνδέονται με αυτό με έναν μίσχο. Μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά και συνήθως εμφανίζονται στο λαιμό, στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στα βλέφαρα, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα. Γενικότερα, έχουν την τάση να αναπτύσσονται σε περιοχές θερμές και υγρές, όπως είναι οι πτυχές του σώματος.

Πού οφείλονται τα θηλώματα;

Η πιο συχνή αιτία εμφάνισης των θηλωμάτων είναι ο ιός HPV. Έχει καθιερωθεί να θεωρούμε τον ιό HPV σαν ιό που μεταδίδεται αποκλειστικά με τη σεξουαλική επαφή χωρίς όμως αυτό να ισχύει. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι του ιού και αρκετοί από αυτούς ευθύνονται για την εμφάνιση θηλωμάτων. Ένας άλλος τύπος βλάβης που προκαλεί ο HPV είναι οι γνωστές σε όλους μας μυρμηγκιές. Ενώ οι μυρμηγκιές είναι βλάβες που μεταδίδονται αρκετά εύκολα, δεν ισχύει το ίδιο και για τα θηλώματα.

Τι συμπτώματα προκαλούν τα θηλώματα; Μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια;

Τα θηλώματα δεν προκαλούν απολύτως κανένα σύμπτωμα. Βέβαια, μπορεί να γίνουν ενοχλητικά αν αυξηθούν σε μέγεθος, αν επιμολυνθούν ή αν επέλθει τραυματισμός τους. Η αύξηση του μεγέθους τους μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κνησμού και καύσου στην περιοχή. Είναι όμως απαραίτητο να τονίσουμε ότι πρέπει να αποφεύγεται το τρίψιμο ή το ξύσιμο των θηλωμάτων, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει στον τραυματισμό τους και στη συνέχεια σε φλεγμονή. Θα αντιληφθούμε ότι η περιοχή φλεγμαίνει όταν αρχίσει να γίνεται κόκκινη, θερμή και επώδυνη. Επίσης, σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να μαζευτεί υγρό στην περιοχή με αποτέλεσμα να έχουμε τοπικό πρήξιμο. Αυτό μπορεί να χρειαστεί τοπική ή συστηματική αντιβιοτική αγωγή ή ενδεχομένως ακόμη και αφαίρεση του θηλώματος.

Τα θηλώματα είναι καλοήθεις βλάβες. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί 100% η πιθανότητα ανάπτυξης κακοήθειας πάνω σε ένα θήλωμα. Εάν λοιπόν διαπιστώσουμε αλλαγή στην υφή ή στο μέγεθος ενός θηλώματος πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Ποια θηλώματα πρέπει να αφαιρούνται; Πώς γίνεται η αφαίρεσή τους;

Τα θηλώματα αφαιρούνται συνήθως για αισθητικούς λόγους ή αν μας προβληματίσει κάτι στην εμφάνισή τους και θέλουμε να αποκλείσουμε την ύπαρξη δυσπλασίας. Η αφαίρεσή τους γίνεται με κάποιον από τους παρακάτω τρόπους:

  • Κρυοπηξία, όπου εφαρμόζεται στο θήλωμα υγρό άζωτο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Ουσιαστικά «παγώνουμε» το θήλωμα και το καταστρέφουμε.
  • Αφαίρεση με Laser, η οποία επιτρέπει την αφαίρεση κυρίως μικρών σε μέγεθος θηλωμάτων, χωρίς να υπάρχει καταστροφή των γύρω ιστών.
  • Χειρουργική αφαίρεση, η οποία εγγυάται οριστική απαλλαγή από τα θηλώματα. Είναι μία εξαιρετικά απλή και ουσιαστικά ανώδυνη για τον ασθενή διαδικασία που πραγματοποιείται στον χώρο ενός κατάλληλα εξοπλισμένου ιατρείου. Συνήθως απαιτείται μόνο τοπική αναισθησία, ενώ το μικρό μέγεθος της τομής εξασφαλίζει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, η χειρουργική αφαίρεση είναι η μοναδική μέθοδος που επιτρέπει την αφαίρεση μεγάλων σε μέγεθος θηλωμάτων, όπως και θηλωμάτων με κρεμάμενη τέρμινθο.