Τι είναι η διαφραγματοκήλη;
Η διαφραγματοκήλη είναι η μία κατάσταση στην οποία το στομάχι ανέρχεται στη θωρακική κοιλότητα. Φυσιολογικά, η θωρακική κοιλότητα διαχωρίζεται από την κοιλιά μέσω ενός λεπτού, θολωτού μυός, του διαφράγματος. Η θωρακική κοιλότητα επικοινωνεί με την υπόλοιπη κοιλιά μέσα από ένα άνοιγμα που υπάρχει στο μέσον του διαφράγματος περίπου και χρησιμεύει ώστε να συνδέεται ο οισοφάγος με το στομάχι. Όταν για κάποιο λόγο οι διαστάσεις του ανοίγματος αυτού μεγαλώσουν, το στομάχι «γλιστρά» μέσα στο θώρακα και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.
Η διαφραγματοκήλη διακρίνεται σε 3 τύπους:
Από τι προκαλείται η διαφραγματοκήλη; Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή της;
Η διαφραγματοκήλη οφείλεται στην αδυναμία των μυών της περιοχής του οισοφαγικού τρήματος (το άνοιγμα του διαφράγματος). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται η αντίσταση στις πιέσεις και το περιεχόμενο της κοιλιάς να προωθείται προς το θώρακα. Η αιτία αυτής της αδυναμίας είναι άγνωστη. Οι παράγοντες κινδύνου είναι:
Επίσης, η διαφραγματοκήλη μπορεί να σχηματιστεί σε ανθρώπους στους οποίους το οισοφαγικό τρήμα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από το φυσιολογικό, από τη γέννησή τους.
Τι συμπτώματα προκαλεί η διαφραγματοκήλη;
Η διαφραγματοκήλη δεν προκαλεί πάντα συμπτώματα και ορισμένες φορές ανακαλύπτεται από έναν τυχαίο έλεγχο του πεπτικού συστήματος. Όταν είναι συμπτωματική, τα συμπτώματα μπορεί να είναι:
Τι εξετάσεις μπορούν να γίνουν για να διαπιστώσουμε την ύπαρξη διαφραγματοκήλης;
Η ακτινογραφία του ανώτερου πεπτικού με βάριο είναι μια εξέταση στην οποία ο ασθενής καταπίνει το βάριο, μία ουσία που χρωματίζει τον πεπτικό σωλήνα. Στη συνέχεια λαμβάνονται ακτινογραφίες, στις οποίες διαπιστώνεται η ύπαρξη της διαφραγματοκήλης.
Η ενδοσκόπηση του ανώτερου πεπτικού (γαστροσκόπηση), στην οποία το γαστροσκόπιο, ένα ειδικό ενδοσκόπιο, προωθείται μέχρι το στομάχι και είναι συνδεδεμένο με βιντεοκάμερα και οθόνη. Έτσι, ο γιατρός έχει πλήρη εικόνα του εσωτερικού του στομάχου και του οισοφάγου και μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη ανατομικών ανωμαλιών.
Ποια είναι η θεραπεία της διαφραγματοκήλης;
Πολλές φορές η διαφραγματοκήλη δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο πρέπει να υιοθετηθεί ένας τρόπος ζωής που θα αποτρέψει αυτά τα συμπτώματα από το να εκδηλωθούν στο μέλλον, ή θα βελτιώσει την καθημερινότητα όσων εκδηλώνουν ήπια συμπτωματολογία.
Όταν η διαφραγματοκήλη δεν προκαλεί συμπτώματα δεν είναι απαραίτητη η λήψη θεραπευτικών μέτρων. Εάν υπάρχουν έντονα συμπτώματα που επιμένουν, όπως «καούρες», ή «ξινίλες», η θεραπεία μπορεί να κριθεί αναγκαία.
Η φαρμακευτική θεραπεία έγκειται στη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων, που στόχο έχουν τη μείωση της παραγωγής του γαστρικού οξέος ή την εξουδετέρωσή του. Τέτοια είναι τα αντιόξινα, οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της ισταμίνης H2 (ρανιτιδίνη), ή οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (πραζόλες).
Η χειρουργική θεραπεία προτιμάται όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και όταν υπάρχουν επιπλοκές που απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση. Σε αυτήν την περίπτωση, με λαπαροσκοπική πλέον τεχνική, το τμήμα του στομάχου που βρίσκεται στο θώρακα τοποθετείται στη φυσιολογική του θέση, ενώ οι διαστάσεις του ανοίγματος του διαφράγματος μικραίνουν με τη χρήση ειδικών ραφών και ενισχύονται μέσω θολοπλαστικής. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 1 ώρα, ενώ η απαιτούμενη νοσηλεία δεν υπερβαίνει τα 2 εικοσιτετράωρα. Εάν παρατηρηθεί ένας ήπιος μετεγχειρητικός πόνος, αυτός αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά, ενώ ο ασθενής επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα σε 1 εβδομάδα περίπου μετά το χειρουργείο. Είναι ωστόσο απαραίτητη η σίτιση με μαλακές στη σύσταση τροφές για διάστημα περίπου 3 εβδομάδων μετά την αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης.
115 21, Αμπελόκηποι, Αθήνα
43 100, Καρδίτσα