Εγχείρηση χολής

Ποια είναι η θεραπεία της χολολιθίασης;

Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από το αν προκαλούνται ή όχι συμπτώματα και εξατομικεύεται στον ίδιο τον ασθενή. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, αντιμετωπίζονται με συντηρητικά μέτρα. Όταν όμως προκαλούνται συμπτώματα και επιπλοκές, όπως αυτές που αναφέραμε παραπάνω, η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική αφαίρεση των λίθων και της χοληδόχου κύστεως, η χολοκυστεκτομή.

Η χολοκυστεκτομή μπορεί να γίνει με ανοικτό χειρουργείο ή λαπαροσκοπικά. Στις μέρες μας η πλειοψηφία των χολοκυστεκτομών είναι λαπαροσκοπικές και μόνο ένα 10% των ασθενών υποβάλλονται σε ανοικτό χειρουργείο. Και στις δύο μεθόδους ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία. Στη λαπαροσκοπική μέθοδο, μέσω 3 ή 4 μικρών οπών στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα, προωθούνται ειδικοί καθετήρες (τροκάρ) μέσω των οποίων εισάγονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα ένα ενδοσκόπιο που είναι συνδεδεμένο με κάμερα και οθόνη και ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Ο χειρουργός έχει πλήρη οπτική επαφή της περιτοναϊκής κοιλότητας και μπορεί με μεγάλη ακρίβεια να αφαιρέσει την χοληδόχο κύστη χωρίς να τραυματίσει άλλα όργανα. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μειώνει σημαντικά τον χρόνο νοσηλείας σας, με αυτόν να κυμαίνεται στα 2 εικοσιτετράωρα, ενώ ο ασθενής επιστρέφει σε σύντομο χρονικό διάστημα στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ήπιος και αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά. Λόγω των μικρών τομών το αισθητικό αποτέλεσμα είναι βέλτιστο.

Η ανοικτή χολοκυστεκτομή χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με επανειλημμένα επεισόδια χολοκυστίτιδας, όταν έχουν προηγηθεί πολλαπλές επεμβάσεις στην κοιλιά και όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται δύσκολη η προσπέλαση του κοιλιακού τοιχώματος με τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Οι επιπλοκές της χολοκυστεκτομής είναι ελάχιστες και σε γενικές γραμμές αποτελεί μία πολύ ασφαλή επέμβαση με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας.

Υπάρχει άλλη θεραπεία για την χολολιθίαση;

Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι αποκλειστικά χειρουργική. Οι εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι η διάλυση των λίθων με φαρμακευτικά σκευάσματα και η εξωσωματική λιθοτριψία, δεν είναι αποτελεσματικές για τη θεραπεία της χολολιθίασης.