Η μετεγχειρητική κήλη εμφανίζεται όταν δημιουργείται χαλάρωση στο τοίχωμα της κοιλιάς μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση. Είναι η δεύτερη συχνότερη κήλη μετά τη βουβωνοκήλη και απαντάται στο 3-5% ή κατ’ άλλους στο 5-20% των ασθενών που υποβάλλονται σε επεμβάσεις στην περιοχή της κοιλιάς. Εμφανίζεται συχνότερα στις κάθετες τομές, όπως για παράδειγμα μετά από ανοιχτή χολοκυστεκτομή.
Οι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης είναι:
Η μετεγχειρητική κήλη εμφανίζεται ως μία διόγκωση στην τομή της παλιάς χειρουργικής επέμβασης. Η κήλη μπορεί να περιέχει ενδοκοιλιακά όργανα, όπως λεπτό έντερο ή επίπλουν. Μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο και αίσθημα βάρους. Εάν παρουσιαστεί έντονος πόνος, ο ασθενής οφείλει να επισκεφθεί άμεσα κάποιο νοσοκομείο, γιατί πιθανότατα η κήλη έχει περισφιχθεί.
Η θεραπεία είναι χειρουργική και γίνεται είτε λαπαροσκοπικά είτε με ανοικτό χειρουργείο με τοποθέτηση συνθετικού πλέγματος για την ενίσχυση των κοιλιακών τοιχωμάτων. Ο ασθενής υποβάλλεται σε προεγχειρητικό έλεγχο ώστε να διασφαλιστεί ότι δε θα διατρέξει κάποιο κίνδυνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης εξαιτίας άλλων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η ισχαιμική καρδιοπάθεια. Έπειτα από την επέμβαση απαιτείται νοσηλεία για 1 έως 2 εικοσιτετράωρα, ενώ ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στην καθημερινότητά του μετά από διάστημα 10 ημερών έως 2 εβδομάδων, με μία προσοχή όσον αφορά την άρση βαρέων αντικειμένων και την πίεση στην περιοχή.
115 21, Αμπελόκηποι, Αθήνα
43 100, Καρδίτσα