Λιπώματα

Τι είναι το λίπωμα;

Το λίπωμα είναι μία καλοήθης, δηλαδή μη καρκινική διόγκωση που σχηματίζεται από αθροίσεις κυττάρων λιπώδους ιστού. Το λίπωμα μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει λιπώδης ιστός, όπως στον αυχένα, στα άκρα, στον κορμό, στα γεννητικά όργανα, αλλά η πιο συχνή εντόπιση είναι στους ώμους, στο θώρακα και στην πλάτη. Είναι μία μαλακή και ευκίνητη μάζα, ενώ το δέρμα πάνω από το λίπωμα κινείται ελεύθερα και δεν είναι καθηλωμένο πάνω σε αυτό.

Πόσο μεγάλο είναι ένα λίπωμα; Είναι συχνό;

Τα λιπώματα έχουν συνήθως μικρό μέγεθος, με διάμετρο που κυμαίνεται από 1 έως 3 εκατοστά. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν εξαρχής μεγαλύτερο μέγεθος από το συνηθισμένο, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι καρκίνος.

Λιπώματα υπολογίζεται ότι εμφανίζουν περίπου το 1% του πληθυσμού, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι φαίνεται ότι κληρονομούν μία τάση να αναπτύσσουν λιπώματα. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως αναπτύσσουν πάνω από 1 με 2 λιπώματα σε διάφορες περιοχές του σώματος. Αυτό ωστόσο είναι κάτι σπάνιο, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν 1 με 2 λιπώματα.

Τι συμπτώματα μπορεί να έχω από το λίπωμα; Μπορεί να γίνει επικίνδυνο;

Το λίπωμα δεν είναι μία σοβαρή πάθηση και τα περισσότερα λιπώματα δεν προκαλούν συμπτώματα. Το λίπωμα, αν μεγαλώσει, αυτό θα γίνει με πολύ αργό ρυθμό. Συμπτώματα μπορεί να προκληθούν αν εξαιτίας του όγκου τους πιέσουν γειτονικά όργανα ή ιστούς, για παράδειγμα ένα λίπωμα που πιέζει ένα νεύρο μπορεί να προκαλέσει τοπικό πόνο. Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που να υποστηρίζουν ότι τα λιπώματα μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, όπως είναι το λιποσάρκωμα. Παρ’ όλα αυτά, αν εντοπίσετε μία διόγκωση στο δέρμα σας, ακόμη και εάν μοιάζει με λίπωμα όπως το περιγράψαμε παραπάνω, είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε κάποιον χειρουργό προκειμένου να κάνει μία πρώτη εκτίμηση της φύσεως της διόγκωσης.

Είναι απαραίτητη η θεραπεία;

Το λίπωμα, όπως προαναφέραμε, είναι ένας καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται πολύ αργά. Επομένως, αν πρόκειται για ένα μικρό λίπωμα που δεν προκαλεί ενοχλήσεις, συνήθως δεν είναι απαραίτητη η αφαίρεσή του. Βέβαια, παρότι μεγαλώνει αργά, κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί κάποια στιγμή στο μέλλον να αφαιρεθεί. Έτσι, είναι προτιμότερο η αφαίρεσή του να γίνει όσο είναι ακόμη μικρό για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή θα αποκλειστεί συντομότερα η πιθανότητα λιποσαρκώματος, που είναι κακοήθης κατάσταση και δεύτερον, το αισθητικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο επειδή απαιτείται μικρότερη τομή.

Δεν υπάρχει λόγος να αντιμετωπίζεται με άγχος η επικείμενη αφαίρεση ενός λιπώματος, διότι είναι μία πολύ απλή χειρουργική πράξη. Συνήθως χρειάζεται μόνο τοπική αναισθησία και στη συνέχεια γίνεται μία επιμήκης χειρουργική τομή πάνω από το λίπωμα. Ο λιπώδης ιστός αφαιρείται και γίνεται συρραφή του δέρματος. Το κομμάτι του ιστού που λαμβάνεται από αυτήν τη διαδικασία πρέπει πάντα να αποστέλλεται για βιοψία, ώστε να γίνει η ταυτοποίησή του και να αποκλειστεί έτσι η πιθανότητα κακοήθειας.