Σμηγματογόνων Κύστεων

Τι είναι η σμηγματογόνος κύστη;

Η σμηγματογόνος κύστη είναι μία συχνή πάθηση των σμηγματογόνων αδένων. Οι αδένες αυτοί βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα, κοντά στους θύλακες των τριχών και παράγουν σμήγμα. Το σμήγμα είναι μία ουσία που λιπαίνει το δέρμα και δίνει σε κάθε άνθρωπο τη χαρακτηριστική μυρωδιά του. Η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα, όπως στην πλάτη, στα άκρα, αλλά πιο συχνά στο πρόσωπο και ιδίως στα λοβία των αυτιών και στη μεσότητα του κορμού.

Γιατί δημιουργείται μία σμηγματογόνος κύστη;

Η σμηγματογόνος κύστη αναπτύσσεται όταν το σωληνάκι, μέσω του οποίου το σμήγμα βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματος, αποφράσσεται. Η κύστη έχει την εμφάνιση μίας σφαιρικής ή ημισφαιρικής μαλακής διόγκωσης και συχνά υπάρχει ένα ορατό σημείο επικοινωνίας με την επιφάνεια του δέρματος. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα επιμόλυνσης της κύστης, η οποία σε αυτήν την περίπτωση γίνεται κόκκινη, επώδυνη και θερμή. Αυτά είναι ενδεικτικά ότι στην κύστη έχει πλέον αναπτυχθεί φλεγμονή.

Υπάρχει θεραπεία;

Η θεραπεία της είναι η χειρουργική αφαίρεση και χρειάζεται πάντα να εφαρμόζεται γιατί διαφορετικά η κύστη θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Είναι επομένως λογικό ότι όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση και η θεραπευτική παρέμβαση, τόσο πιο ανώδυνη θα είναι η αφαίρεσή της και τόσο καλύτερο το αισθητικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μία πολύ απλή διαδικασία που γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά. Η κύστη αφαιρείται μαζί με το τοίχωμά της για να μην υπάρξει πιθανότητα υποτροπής. Στη συνέχεια ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι και στις καθημερινές του δραστηριότητες. Βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι ποτέ δεν αφαιρούμε μία κύστη η οποία φλεγμαίνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται διάνοιξη της κύστης και παροχετεύεται το πύον. Η αφαίρεσή της  αναβάλλεται μέχρι να υποχωρήσει η φλεγμονή και να μικρύνει η κύστη.